Et samarbeid mellom Galleri Zink og DølaJazz – Lillehammer Jazzfestival

Tradisjonen tro samarbeider DølaJazz med Galleri Zink om festivalutstillingen. Vi er stolt av å ha Dag Bratsbergengen som utstiller i 2021!
 

– Tror det blir en livat utstilling 
Årets festivalutstiller er Dag Bratbergsengen. Han er fra Lillehammer og er keramiker. De siste 20 årene har han bodd på Notodden hvor han også har eget verksted og et lite galleri. Hans arbeider står i den lange tradisjonen av folkekunsten som alltid har vært fascinert av underlige fantasivesener, som forteller om menneskets liv og død.

Han har deltatt på over 60 forskjellige kollektivutstillinger og en rekke juryerte utstillinger, og har hatt separatutstillinger på Lillehammer flere ganger og ellers rundt i hele landet. En rekke utsmykningsoppdrag har det også blitt, blant annet for Lillehammer Kommune, Notodden kommune, Trondheim kommune, Kongsvinger Sykehus, Notodden sykehus, og Skien Fritidspark (innkjøp). Dag Bratbergsengen er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Oppland fylke, Hedmark Fylke og Nord-Trøndelag fylke, og har mottatt flere kunstnerstipend. Og nå også festivalkunstner med utstilling hos Galleri Zink på Lillehammer.
 

Jazz og kunst
– Nå når jeg har fått den æren av å være festivalutstiller under Dølajazz, har jeg selvsagt tenkt på hva med meg og jazz, sier han. – Egentlig er jeg nokså alt-etende hva musikk angår. Her på Notodden står selvsagt bluesen de fleste nær, og festivalen er viktig for byen. Men jeg lytter heller på jazz, innrømmer han, – og gjerne med musikere som improviserer. Jazz utfordrer meg som lytter, samtidig som den både kan overraske og gi veldig store øyeblikk. – Dessuten minner det mye om måten jeg arbeider på, forklarer Bratbergsengen, konsentrasjon, øyeblikket, stemningen, følelsene gir uttrykket, kombinert med en trygghet og erfaring med det materialet jeg jobber med.  Akkurat som jazz, understreker han, – den tekniske ferdigheten frigjør uttrykket. Hver skulptur jeg lager blir unik, og hver enkelt  jazzkonsert er også det. Veien blir til mens man går, humrer han. Og han har ikke så bastante meninger om hvem som er best eller hvilken musiker eller musikkform som han liker best. – Men akkurat nå hører jeg gjerne på Karl Seglem, eller trompetisten Paolo Fresu. Gleder meg også over musikk med tydelig etnisk preg, hvis man kan si det slik. Ser derfor frem til å høre Ibou og Selma i Banken lørdag på festivalen.
 

Kunstnerskapet
Under litteraturfestivalen på Lillehammer i 2018 var Dag Bratbergsengen også festivalkunstner. Utstillingen ble åpnet av hans fetter, forfatteren Edvard Hoem. Vi lar noen av hans ord beskrive kunstnerskapet: – Eg frydar meg over å sjå ein meir enn seksti år gammal kunstnar som framleis er i rivande utvikling, som utan tvil får eit sterkare og sterkare nedslag blant publikum, som ikkje anar kvar han er på veg, men desto sikrare på at han skal halde fram på den vegen, same kvar det vil føre han og same kva det vil koste. Der møter det kunstneriske det menneskelege, og der møter kunsten oss, og slik oppstår ny erkjenning, enda vi heller ikkje anar kva vi er her for og kvar vi skal. Og kanskje vil det gå skulpturane til Dag på deira endelause reise som diktaren eingong skreiv: Og når vi eingong kjem fram til målet, viser det seg å vera staden vi kom frå, og vi synest vi ser den som for første gong. Etter kvart fekk figurane katteaktige trekk, men litt etter litt tok han dei sprikande øyra ned, og så begynte dei å likne meir og meir på den arten vi kallar menneske. Men er dei av same slag som oss? Med andre ord: Kvar kjem dei frå, og kvar er dei på veg?
 

Utstillingen
Gallerist Johan Mæhlum hos Galleri Zink er ikke i tvil: – Dette vil bli en fantastisk og burlesk utstilling med figurer med et vell av karakterer som vil appellere til både den jevne jazzpublikummer og nerdene. Og ikke minst alle de andre som liker kunst, hevder Mæhlum. – En ting er figurene Bratbergsengen deler med oss, et annet element er alle de fantastiske pamflettene han skriver til hvert verk, at han og han fetter Edvard Hoem er tvillingsjeler er jeg ikke i tvil om. Mæhlum minner oss på at utstillingen, halvannen uke før Dølajazz, den 7. oktober.

Dag Bratbergsengen selv gleder seg veldig til å jobbe med utstillingen. – Nå jobber jeg mot en utstilling på Skåtøy utenfor Kragerø som åpner i midten av juli, etter da er det full konsentrasjon mot Dølajazz, lover han. – Det tror jeg blir en livat utstilling med overraskelser og dynamikk. Mitt mål med utstillingen er en rå overflate og uttrykk, med noe vart, stille og ettertenksomt i bunnen. – Akkurat som jazz kan være, avslutter Dag Bratbergsengen, og håper at han også skal få med seg noen jazzinspirerte kopper og krus til utstillingen.
 

INTERVJU: TORE FEIRING

Ustillingen står fra 7. oktober – 31. oktober 2021
 

Bilder: Årets festivalkunstner, Dag Bratbergsengen, sammen med en av sine små keramikkskulpturer. Eller småfolk, som han liker å kalle dem.