Et samarbeid mellom Galleri Zink og DølaJazz – Lillehammer Jazzfestival

Tradisjonen tro samarbeider DølaJazz med Galleri Zink om festivalutstillingen. Vi er stolt av å ha Ronny Bank som utstiller i 2022!

 

Ronny Bank er en fargerik kunstner som arbeider med både maleri og grafikk. Han finner inspirasjonen i tegneserier fra 60, 70 og 80-tallet, samt referanser til pop art og populærkultur krydret med egne opplevelser. Bank er utdannet ved Westerdals reklameskole og Birmingham Institute of Art. Bank har deltatt på en rekke kollektivutstillinger, men har også hatt separatutstillinger på flere ulike gallerier inkl. nasjonalgalleriet i Bulgaria. Verkene hans er innkjøpt av NRK, Riksrevisjonen, Drammen Kommune og Den Norske Ambassaden i Bulgaria for å nevne noen. 

 

Artist Statement:

Pablo Picasso sa en gang «Good artists copy, Great artists steal». Som i prinsippet betyr at du kanskje ikke er den første til å prøve noe, men du gjorde det så bra og gikk så inn i det at til slutt så tenker alle på deg når de ser den stilen. Picasso, Liechtenstein, Monet, Warhol, Van Gogh…, de begynte kanskje ved å kopiere og å la seg inspirere av andre, men til slutt stjal de det helt. Man kan si og tenke hva man vil om tegneserier, men bare tenk hvor viktig dette, tegneseriene, har vært for folk! At selv nå, 50 år etter hans død, er Walt Disney kanskje det fremste symbolet på amerikansk kultur, og det ville i det hele tatt være vanskelig å forestille seg en verden uten det han og andre med ham skapte. Deres verden, formet min verden. Så enkelt er det!

 

Jeg blir ofte spurt “«Hvorfor maler du Mikke Mus og Fantomet?» Jeg jobber ikke med hverken Mikke Mus, Fantomet, Batman, Sølvpilen eller noen av de andre velkjente tegneseriefigurene, men med betydningen de og tegneserienes verden hadde på meg gjennom min egen barndom, og ikke minst hvilken betydning det fremdeles har for meg! Jeg karikerer, parodierer og skildrer opplevelser og historier, og fletter det hele sammen med minner fra min egen barndom og samtiden vi lever i. Jeg leker med følelser som fremdeles vekker tanker hos meg, glemte minner, fantasiene og dagdrømmene jeg gikk rundt med som barn. Jeg leker med det barnet som fremdeles er igjen av meg, den opprinnelige meg, fra den gangen da jeg bare var en liten gutt. Alle mine arbeider er inspirert av 60-, 70- og 80-tallets tegneserier, tegneseriehelter, popkultur samt erfaringer fra min egen barndom. Som sagt, deres verden formet min verden!

 

– Ronny Bank

 

Utstillingsåpning lørdag 8. oktober kl. 13 i Galleri Zink. Musikalsk innslag ved Håkon Kornstad.

Håkon Kornstad:

Til utstillingsåpningen av festivalutstilling med Ronny Bank hos Galleri Zink er vi så heldige å få besøk av Håkon Kornstad. Kornstad er saksofonisten som ble operasanger, og når han holder hoff, er man som publikum tilstede med alle sanser. Vi blir omringet av en musikalitet som treffer alle nerver, og en unik sjangermiks som vil bli et minne for livet. Som saksofonist er han et unikum med tone og kontroll som få kan måle seg med; og som operasanger har han den samme evne til å gjøre hans friske eksperimentering kjent og varig.

Når han spiller solo live kombinerer han begge sjangrene, ved å skape sitt eget akkompagnement med en loopmaskin som han spiller og synger oppå. Caruso møter Coltrane. Björling møter Garbarek. Dette bør du få med deg!

 

‘It could have been a virtuosic circus act, but in Kornstad’s hands was a musical tour de force.’ (The Guardian ★★★★)

 

Håkon Kornstad – operatenor, tenor saxofon, fløyter, flutonett, loopmaskin

 

Bilde: Årets festivalkunstner, Ronny Bank, sitt kunstverk vil prege plakaten til årets Dølajazz.