Tradisjonen tro blir det også i år festivalutstilling med vår gode samarbeidspartner, Galleri Zink. Årets festivalkunstner er Ronny Bank, og hans fargerike jazzinspirerte kunstverk vil snart prege byens gater når årets Dølajazz-plakatene kommer tilbake fra trykken. 

 

Ronny Bank er en fargerik kunstner som arbeider med både maleri og grafikk. Han finner inspirasjonen i tegneserier fra 60, 70 og 80-tallet, samt referanser til pop art og populærkultur krydret med egne opplevelser. Bank er utdannet ved Westerdals reklameskole og Birmingham Institute of Art. Bank har deltatt på en rekke kollektivutstillinger, men har også hatt separatutstillinger på flere ulike gallerier inkl. nasjonalgalleriet i Bulgaria. Verkene hans er innkjøpt av NRK, Riksrevisjonen, Drammen Kommune og Den Norske Ambassaden i Bulgaria for å nevne noen. 

 

Åpningen av festivalutstillingen blir lørdag 8. oktober kl. 13. Åpningen vil også inneholde musikalsk bidrag ved saksofonist og operasanger, Håkon Kornstad. En lørdag som vil pirre både øyne, og ører. Vel møtt!

 

Artist statement:

Pablo Picasso sa en gang «Good artists copy, Great artists steal». Som i prinsippet betyr at du kanskje ikke er den første til å prøve noe, men du gjorde det så bra og gikk så inn i det at til slutt så tenker alle på deg når de ser den stilen. Picasso, Liechtenstein, Monet, Warhol, Van Gogh…, de begynte kanskje ved å kopiere og å la seg inspirere av andre, men til slutt stjal de det helt. Man kan si og tenke hva man vil om tegneserier, men bare tenk hvor viktig dette, tegneseriene, har vært for folk! At selv nå, 50 år etter hans død, er Walt Disney kanskje det fremste symbolet på amerikansk kultur, og det ville i det hele tatt være vanskelig å forestille seg en verden uten det han og andre med ham skapte. Deres verden, formet min verden. Så enkelt er det! Jeg blir ofte spurt “«Hvorfor maler du Mikke Mus og Fantomet?» Jeg jobber ikke med hverken Mikke Mus, Fantomet, Batman, Sølvpilen eller noen av de andre velkjente tegneseriefigurene, men med betydningen de og tegneserienes verden hadde på meg gjennom min egen barndom, og ikke minst hvilken betydning det fremdeles har for meg! Jeg karikerer, parodierer og skildrer opplevelser og historier, og fletter det hele sammen med minner fra min egen barndom og samtiden vi lever i. Jeg leker med følelser som fremdeles vekker tanker hos meg, glemte minner, fantasiene og dagdrømmene jeg gikk rundt med som barn. Jeg leker med det barnet som fremdeles er igjen av meg, den opprinnelige meg, fra den gangen da jeg bare var en liten gutt. Alle mine arbeider er inspirert av 60-, 70- og 80-tallets tegneserier, tegneseriehelter, popkultur samt erfaringer fra min egen barndom. Som sagt, deres verden formet min verden!

– Ronny Bank

//

 

Mer informasjon finnes på Ronnybank.no eller på nettsidene til Galleri Zink.