Hilde og Anette lager spleiselag – vil glede andre med gratisbilletter

Hilde Langseth hos Skaperverket kafe og Anette Hårberg fra DølaJazz har begge opplevd å ha stramme budsjetter. Nå står de i spissen for en kulturell innsamlingsaksjon. – Vi håper at alle som vil skal få anledning til å delta på en musikalsk familieforestilling under festivalen, sier de. 

 

Hilde Langseth og Anette Hårberg står i spissen for en innsamlingsaksjon. Målet er å dele ut gratisbilletter til en familieforestilling under årets DølaJazz.

 

– Jeg glemmer det aldri, sier Anette Hårberg.

 

Selv om det begynner å bli lenge siden, husker hun godt følelsen av å ha veldig dårlig råd.

 

– Etter å ha vært alenemor noen år, møtte jeg han som skulle bli mannen min og flyttet sammen med ham. Den økonomiske situasjonen bedret seg fordi jeg fikk en å dele utgifter med. En dag på vei i bil til barnehagen spurte sønnen min, «Mamma, er vi ikke blakke lenger?». Han var så vant til at det var ting vi ikke kunne kjøpe fordi vi ikke hadde råd.

 

Glede andre med billetter
Den lille historien blir fortalt på Skaperverket kafé. Samtalen dreier seg om det å ha lite penger, i kortere og lengre perioder i livet. Utgangspunktet er en liten innsamlingsaksjon i regi av DølaJazz. Hårberg er med i markedsgruppa til festivalen, som i år arrangeres fra 17. til 20. oktober.

 

Nå vil Hårberg ha godhjertede mennesker med på en innsamlingsaksjon. Målet er å gi de som ikke har økonomisk mulighet til å benytte seg av festivaltilbudet, en sjanse til å overvære familieforestillingen «Geitekillingen-en konsertfortelling» i Nordre ål kirke fredag 18. oktober.

 

– Håpet er at både privatpersoner og næringsaktører skal vippse penger slik at vi kan kjøpe konsertbilletter som publikum kan hente her i kafeen, sier Hårberg.

 

En billett koster kr 120, og har du lyst til å gi bort en billett eller flere til en familie som trenger det, kan valgfritt beløp vippses til DølaJazz på 131660 (kjøp og betal). Merk betalingen “Geitekillingen”.

 

Stor omsorgsbyrde, lite penger
Skaperverket kafé ligger i Bryggerigata og er drevet av Jobben-prosjektet til Frelsesarmeen i Lillehammer. Det er alle slags folk som vanker her. Noen kommunalt ansatte benker seg for å spise lunsjen sin. Den som har lite penger, kan be om en tallerken suppe og en kopp kaffe. Stedet som reklamerer med «happeninger og god stemning», har også et arbeidstreningsprosjekt for fremmedspråklige som har sosialhjelp som hovedinntekt. Prosjektleder er Hilde Langseth. Hun ser hvordan mange sliter økonomisk, og derfor i liten grad kan delta på kulturelle arrangementer.

 

– Mange har stor omsorgsbyrde, men lite penger å rutte med, sier Langseth.

 

Kino eller godteri
Også hun forteller om perioder i livet der det har vært nødvendig å gjøre økonomiske prioriteringer som barna fikk merke.

 

– Noen ganger sto valget mellom kino eller godteri. Det var ikke nok til begge deler. Og jeg har opplevd å måtte pirke ut penger av sparebøssa for å ha nok til bussbillett, sier hun.

 

– Jeg har vært så blakk at jeg måtte helle ut drikke av flasker fordi jeg trengte panten, sier Hårberg trøstende.

 

Begge vet at det å være fattig, eller ha anstrengt økonomi, kan være tabubelagt, og derfor viktig å snakke om.

 

Billettene som blir kjøpt for penger fra den kulturelle innsamlingsaksjonen, blir delt ut av de ansatte på Skaperverket.

 

– Vi tror det er lettere for folk å gå innom her, istedenfor å henvende seg på NAV, Krisesenteret eller andre offentlige instanser. Her blir det mer ubyråkratisk, sier Hårberg.

 

– Hvordan avgjør dere hvem som skal få billetter?

 

– Det er ikke noe behovsprøving her. Den som kommer og spør, har sikkert et behov for det, sier Langseth.

 

Vil fylle kirken
«Geitekillingen-en konsertfortelling» tar utgangspunkt i Alf Prøysens historie om «Geitekillingen som kunne telle til ti». Jazzmusikerne Nils Jansen og Espen Rud formidler sin versjon på en musikalsk måte. Instrumentalt sett involverer konserten blant annet fløyter, saksofon og perkusjonsinstrumenter. Forestillingen har vært vist i barnehager, på skoler og på festivaler.

 

– Det er en konsert som passer godt for hele familien. Det er ikke bare en fortelling, men også en flott konsertopplevelse, sier Hårberg.

 

Hun håper det kommer inn nok penger på innsamlingsaksjonen til at Nordre ål kirke, som har flere hundre sitteplasser, kan bli fylt av festivalpublikummere i alle aldre.

 

– Kanskje er det en bestemor som gjerne vil invitere med barnebarna på konsert, men som ikke har råd til det. Eller det kan være en familiefar som har blitt arbeidsledig eller nyankomne flyktninger. Når vi står på stand for DølaJazz møter vi ofte folk som sier at de av forskjellige grunner ikke kan delta på festivalen. Nå har de muligheten til å glede noen andre med en konsertopplevelse, sier Hårberg.

 

Foto: Ingunn Aagedal Schinstad
Artikkel GD 05.10.2019: www.gd.no/hilde-og-anette-lager-spleiselag-vil-glede-andre-med-gratisbilletter/s/5-18-993895?access=granted