Konsertinfo

19.10.2024
11.00 – 16.00
Galleri Zink
Gratis!
Foto: Portrettfoto: Hans Jørgen Brun

Festivalutstilling 5. okt – 3. nov // festivallørdag

Tradisjonen tro samarbeider DølaJazz med Galleri Zink om festivalutstillingen. Årets festivalkunstner er Bjørn Ransve (1944 – ). Utstillingen åpnes av ordfører i Lillehammer Hans Olav Sundfør lørdag 5. oktober kl 13. Det blir enkel servering og musikkinnslag med Julie Hall of Norway.

Bjørn Ransve har arbeidet med kunst i mer enn fem tiår og er en av våre fremste samtidskunstnere. Han er oppvokst i Oslo og bor på Nesøya. Tidlig på sekstitall begynte han utdanning på kunst- og håndverksskolen i Oslo, deretter fortsatte han ved Statens Kunstakademi (nå Kunsthøgskolen i Oslo) 1964-68 og han debuterte i 1968 med et verk på Høstutstillingen. I 1985 var han festspillutstiller i Bergen.

Ransve har hele kunstnerskapet søkt å drive fram det beste gjennom kunsten sin både i grafikk, maleri (olje og etterhvert akryl) og tegning. Allerede i 1985 uttalte han i et intervju: «I det lange løp håper jeg å kunne lage et maleri som kombinerer farge og ikke-farge, rom og ikke-rom : organisert kaos.» Tilbakeblikk på den kunstneriske praksisen han har hatt både i motiv og uttrykksform viser nettopp sterke, tankevekkende verk og overraskende motiv fra en utforskende, nysgjerrig og arbeidsom kunstner. Møte med Ransves bilder og det vare uttrykket kan vekke både uro og melankoli. Ofte arbeider han i serier i figurativt formspråk med ulike motiv i skiftende uttrykk og fargebruk, også med referanser til kunsthistoriske epoker. I andre arbeidsperioder varierer han med store abstrakte flatemaleri med geometriske former eller linjer, vertikale, flytende eller horisontale i svart- hvitt kontrast, eller med sterke fargekontraster.

Til DølaJazz kommer Ransve med helt nye trykk, nye etsninger. Han har stor interesse for musikk, sier han, men de nye arbeidene til Zink er inspirert av historien: Gamle metallplater fra 1975. Disse ble innrisset i forbindelse med utstillingen han hadde på Muchmuseet i 1976. Nå er platene bearbeidet videre, de er blitt til monumentale trykk mer enn to meter lange. «Motivet er dyr, store dyr, skumle og tøffe dyr; eksistensielle bilder», forteller han.

Bjørn Ransve har hatt mer enn 30 separatutstillinger og Nasjonalmuseet i Oslo har mer enn 100 verk.

– Berit Slåttum