DølaJazz 2016 ble torsdag kveld erklært for åpnet, og det med en åpningskonsert som kommer til å huskes. Rolv Olav Eide hadde invitert til en konsert med venner og Eide er tydeligvis en populær trommeslager, for nye, dyktige  musikergjester entret scenen for (nesten) annenhver låt! Den beste åpningskonserten på 20 år ble det mumlet i trappen på veien ut, og en slik start lover godt for resten av festivalen. 

 

Under åpningskonserten med Rolv Olav Eide og venner ble også årets talentpris delt ut, og vinneren for 2016 er pianisten Ruben Gilje.

 

Som baby fikk Gilje musikken indokterert da han fulgte med på sin søsters spilletimer. Som 2-åring fikk han prøve seg på tromme på huskonsert med andre barn i familien. Det er sagt at smilet nesten gikk rundt så fornøyd var han! I en alder av 4 begynte han å spille fiolin på kulturskolen, og som 6-åring fikk han sin djembe og begynte å spille trommer. Allerede som 9-åring begynte han å delta i DølaJazz sitt Ungjazz-seminar.

 

Da denne musikeren så filmen om Ray Charles sitt liv kom vissheten om hva som var hans instrument, og etter det gikk øvingen av seg selv. Thor Kvande ble kontaktet, og det sa klikk mellom lærer og elev. Tiden med Thor ble veldig fruktbart for Ruben og for hans fremtid i musikken.

 

Avgjørelsen om å satse videre på musikken kom etter at hans band Sound Wave kom videre til fylkesmønstringen i UKM. Da ble det utdannelse på først Vinstra vgs og senere Gjøvik vgs. Blant annet var Vegard Moshagen hans lærer.

 

Mens han gikk første året på vgd kom Ruben (sammen med Amund Kleppan) helt til den nasjonale finalen i UKM med egenkomponert låt. Og i 2013 ble han nominert til finalen i Tone-prisen.

 

Sammen med venner fra Gjøvik dannet de bandet Sleeping Deep, og i møte med urørt finalist Sofie Tollefsbø har de nå bandet FIEH som gjør stor lykke der de spiller sine konserter. Dette var senest å høre på Lillehammer under Sommerkonserten i Parken.

 

Ruben går nå på jazzlinja på NMH med pedagogikk, og skal ha mange tanker om hvordan han skal bruke sin pedagogiske utdanning. Hans lærere er nå Helge Lien og Misha Alperin. Vi er sikre på at vi kommer til å høre mye mer fra denne dyktige musikeren!

 

Foto: Øystein Nordås